Om släktforskning

Släktforskning är ett spännande sätt att lära sig mer om sin egen bakgrund och om den värld och tid som våra förfäder levde i. Sverige är ett unikt land att släktforska i eftersom det har förts detaljerade kyrkoregister sedan slutet av 1600-talet. Nuförtiden finns större delen av de svenska kyrkoböckerna tillgängliga digitalt via internet, så man behöver inte ens ta sig till ett bibliotek eller arkiv för att kunna gräva sig ner i gångna tider. Stora mängder annat material scannas också successivt för att bli lättare tillgängligt för allmänheten. Riksarkivets Digitala Forskarsalen är gratis,  det finns även andra t.ex Arkiv Digital som kostar en avgift och kräver abonnemang,  det finns ofta datorer med program och licenser tillgängliga kostnadsfritt för allmänheten på landsarkiv och på vanliga bibliotek. Se fliken ’Resurser- > Länkar ’ för mer information.

Nybörjare?

Om du precis börjat släktforska, eller funderar på att börja, finns det många bra böcker som kan hjälpa dig att snabbt och effektivt komma igång med arbetet och undvika de vanligaste nybörjartabbarna. Dessutom kan du enkelt och fort hitta nyttig information om släktforskning och olika arkivmaterial på internet, t ex på Riksarkivets hemsida: riksarkivet.se.  Googla ”komma igång med släktforskning” så hittar du fler!

Kurser i släktforskning

LSF arrangerar ibland kurser och introduktionskvällar i släktforskning. Vi informerar i så fall om detta via hemsidan. Du är alltid välkommen till Arkivcentrum Syd (Porfyrvägen 20, Lund), där du kan få hjälp att komma igång med släktforskningen av våra ”jourhavande släktforskare”. helgfria måndagar kl. 12.00-15.00, tisdagar, onsdagar, torsdagar kl. 09.00-12.00. I samband med ACS:s Onsdagscaféer även kl. 13.00-15.00. pausad t.v.

Att hålla ordning på allt…

När du kommit igång med forskningen märker du snart att antalet personer i ditt släktträd växer fort. Materialet blir lätt oöversiktligt och svårt att systematisera. Som tur är finns det flera bra datorprogram (både gratisprogram och betalversioner) som kan hjälpa dig att hålla koll på all information du samlar in. Se fliken ’Resurser’ för tips!