Om släktforskning

Släktforskning är ett spännande sätt att lära sig mer om sin egen bakgrund och om den värld och tid som våra förfäder levde i. Sverige är ett unikt land att släktforska i eftersom det har förts detaljerade kyrkoregister sedan slutet av 1600-talet. Nuförtiden finns större delen av de svenska kyrkoböckerna tillgängliga digitalt via internet, så man behöver inte ens ta sig till ett bibliotek eller arkiv för att kunna gräva sig ner i gångna tider. Stora mängder annat material scannas också successivt för att bli lättare tillgängligt för allmänheten. Riksarkivets Digitala Forskarsalen är gratis,  det finns även andra t.ex Arkiv Digital som kostar en avgift och kräver abonnemang,  det finns ofta datorer med program och licenser tillgängliga kostnadsfritt för allmänheten på landsarkiv och på vanliga bibliotek. Se fliken ’Resurser- > Länkar ’ för mer information.

Nybörjare?

Om du precis börjat släktforska, eller funderar på att börja, finns det många bra böcker som kan hjälpa dig att snabbt och effektivt komma igång med arbetet och undvika de vanligaste nybörjartabbarna. Dessutom kan du enkelt och fort hitta nyttig information om släktforskning och olika arkivmaterial på internet, t ex på Riksarkivets hemsida: riksarkivet.se.  Googla ”komma igång med släktforskning” så hittar du fler!

Kurser i släktforskning

Torsdagen den 2 mars startar en fortsättningskurs i släktforskning i samarbete med Sensus studieförbund. Kursen är till för dig som har grunden till ett släktträd och vill få fördjupad kunskap om personer, tid och miljö.
Torsdagen den 16 februari kl 14 håller kursledaren en gratis introduktion på Träffpunkt Arkivgatan.
Kursen ges under sex tillfällen, torsdagar kl 10-12.15 (totalt 18 undervisningstimmar om 45 min) med start 2 mars på Arkivcentrum Syd, Övriga fem kurstillfällen är på Träffpunkt Arkivgatan.  Kurskostnad 1000:- Det är en fördel om du har en egen bärbar dator att ta med, men det går lika bra med skrivblock och penna. Minst fem deltagare krävs för en kursstart. 
Anmälan med namn, adress, telefon, epostadress samt personnummer direkt till kursledaren mykindgren@gmail.com senast torsdag 23 februari.

 Du är alltid välkommen till Arkivcentrum Syd (Porfyrvägen 20, Lund), där du kan få hjälp att komma igång med släktforskningen av våra ”jourhavande släktforskare”. helgfria måndagar kl. 12.00-15.00, tisdagar, onsdagar, torsdagar kl. 09.00-12.00. 

Att hålla ordning på allt…

När du kommit igång med forskningen märker du snart att antalet personer i ditt släktträd växer fort. Materialet blir lätt oöversiktligt och svårt att systematisera. Som tur är finns det flera bra datorprogram (både gratisprogram och betalversioner) som kan hjälpa dig att hålla koll på all information du samlar in. Se fliken ’Resurser’ för tips!

Lunds församlingar

I kyrkoarkiven hittar du material från Lunds stad under församlingarna Lunds Landsförsamling och Lunds Stadsförsamling. Dessa två slogs samman 1944 under den gemensamma beteckningen Lunds Domkyrkoförsamling.

Lunds Landsförsamling

Lunds Landsförsamling omfattade Lilla Råby, Hospitalsgården, Helgonagården, Östra Torn och Källby mölla. 1944-01-01 uppgick församlingen i Lunds Domkyrkoförsamling förutom Råby ängar som kom att tillhöra Hardeberga men redan 1913 hade Helgonagården och de tättbebygda delarna av Lilla Råby och Nilstorp samt Hospitalgårdens gamla gårdsplan vid Södergatan inkorporerats med staden. (källa Ingemar Ingers: Ortnamn i Lund 1970)

Landsförsamligens sockenkyrka var Domkyrkan och man begravde sina döda på Magle kyrkogård, belägen mellan Stora Magle- och Lilla Magle kyrkogator, fram till 1816 då Norra kyrkogården invigdes. Jordfästningen ägde rum i stadens likhus innan gravkapellet på Norra kyrkogården byggdes och kunde tas i bruk 1896.